logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



sos hiszpański

garnek żeliwny garnki żeliwne sos hiszpański
  • 3 łyżki masła
  • 30 g mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300 ml wywaru wołowego
  • 1 łyżka czerwonego wina
  • 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 30 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 30 g marchewki pokrojonej w kostkę
  • 30 g cebuli drobno posiekanej
  • 20 g selera
  • 20 g pora
  • 20 g kopru
  • gałązka świeżego tymianku
  • liść laurowy
  1. W żeliwnym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć przez 2 minuty.
  2. Dodać koncentrat pomidorowy, bulion, wino, ocet, liść laurowy, tymianek
  3. W drugim garnku żeliwnym rozgrzać oliwę i smażyć pozostałe składniki przez 10 minut.
  4. Dodać usmażone składniki do bulionu i dusić na wolnym ogniu przez 4 godziny
  5. Odcedzić sos i doprawić do smaku solą i pieprzem.