Wyszukiwarka
sos hiszpański
- 3 łyżki masła
- 30 g mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 300 ml wywaru wołowego
- 1 łyżka czerwonego wina
- 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 30 g boczku pokrojonego w kostkę
- 30 g marchewki pokrojonej w kostkę
- 30 g cebuli drobno posiekanej
- 20 g selera
- 20 g pora
- 20 g kopru
- gałązka świeżego tymianku
- liść laurowy
- W żeliwnym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć przez 2 minuty.
- Dodać koncentrat pomidorowy, bulion, wino, ocet, liść laurowy, tymianek
- W drugim garnku żeliwnym rozgrzać oliwę i smażyć pozostałe składniki przez 10 minut.
- Dodać usmażone składniki do bulionu i dusić na wolnym ogniu przez 4 godziny
- Odcedzić sos i doprawić do smaku solą i pieprzem.